Nee, hij is nooit trainer geweest van RCH en later op de avond vertelt Gert Jan geen trainer meer te willen zijn. Toch is er een linkje met RCH, maar dan in een ver verleden toen Gert Jan nog voetbalde. Het is het seizoen 1985-1986, vertelde toenmalige trainer Piet Buter (foto rechts). RCH had in de beker gewonnen van Willem II en de volgende ronde was tegen Heerenveen en RCH moest uitspelen in Heerenveen. In de Heerenveen-opstelling stond Gert Jan Verbeek opgesteld. RCH kreeg het voor elkaar met 1-1 gelijk te spelen en dat betekende een returnwedstrijd. Het vroor dat het kraakte en het veld van RCH was behoorlijk hard. Heerenveen natuurlijk vragen of de wedstrijd wel doorging.  Hoewel Piet wist dat er achter de tribune flink geschaatst werd kreeg Heerenveen te horen dat de wedstrijd gewoon door kon gaan. En dat hebben de friezen geweten op 9 februari 1986. Heerenveen wist op voorsprong te komen, maar Leon Hoep maakte gelijk en dat werd een verlenging, RCH scoorde en wist daarmee de volgende ronde te halen en dat werd de wedstrijd tegen Ajax met o.a. Marco van Basten. Piet Buter moest door de returnwedstrijd ook naar de persconferentie en had geen idee wat te vertellen. In de wandelgangen had hij gehoord dat bij de wedstrijd in Heerenveen gezegd werd dat Heerenveen optisch beter speelde. Deze term gebruikte hij dan ook maar tijdens de persconferentie.

Gert Jan Verbeek, 61 jaar, zijn opleiding gevolgd bij het CIOS in Heerenveen, werd geïnterviewd door de bijna oud voorzitter (30 juni dit jaar neemt hij afscheid) van Telstar Piet de Waard. Eigenlijk zou voormalig RCH voorzitter Hans Leber dat doen, maar die was door ziekte geveld.

Allereerst moest Gert Jan wel even zijn excuses aanbieden aan zijn vrouw, want er was een vakantie gepland op Terschelling, maar Gert Jan had een bezoek bij RCH gepland. Klein communicatiefoutje, maar gelukkig was hij toch naar RCH gekomen. Even de boot gepakt vanaf Terschelling, overnachting geregeld voor deze avond en donderdags weer terug naar Terschelling.
Toch doet hij dat met plezier, de druk van het profvoetbal heeft hij niet meer. Maar liefst 20 jaar op topniveau als trainer, helaas niet overal zijn tijd vol kunnen maken, zoals bij FC Twente en Feyenoord. Bij Feyenoord bleek het om de verkeerde keuzes te gaan. Feyenoord had hoge wensen qua prestaties, Gert Jan had een ploeg van oud spelers, zoals Bronckhorst en een groep jonge talenten en dat verliep niet altijd even lekker. Hij steunde daarin de jonge talenten en dat kostte hem zijn kop, aldus Gert Jan.

Wat is een trainer en wat is een goede trainer? Je leert het vak onderaan de ladder en dan moet er vooral passie zijn. Hij begon als trainer bij de jeugd om uiteindelijk in het profcircuit te komen en toen fulltime onder Foppe de Haan als assistent, geen verkeerde hoofdtrainer. Vervolgens werd hij hoofdtrainer van Heracles. Uiteraard moet je de voetbalkant kennen, maar het sociale gevoel is bijna net zo belangrijk. Gert Jan introduceerde ook krachtraining bij het voetbal.

Wat is het verschil tussen jeugd en senioren? Gert Jan: bij de jeugd is het niets moeten, maar leren je te ontwikkelen en beter worden. Bij de senioren is het vooral moeten presteren. Overigens is Gert Jan wel geschrokken van de druk dat er bij de jeugd ligt. ‘Ben ik wel goed genoeg?’ Hij vindt het vooral belangrijk dat clubs veel meer verantwoording nemen in de begeleiding, vooral bij jongens die afvallen.

Wat maakt het trainen zwaar? Het is constant met voetballen bezig zijn, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Per jaar was hij 50 tot 70.000 km onderweg. Dat alles drukt zwaar op je leven. Zeker ook nog als je je contract niet mag uitzitten. Toen hij trainde bij zijn laatste club als trainer, Almere City, was je daar met drie man mee bezig. Tegenwoordig heb je al snel 12 man om je heen met ieder zijn/haar specialisatie.

Hoe zou hij zijn karakter willen omschrijven. Hij is direct en open en heeft geen moeite een mening te geven. Dat zien wij bij zijn voetbalanalyses op TV. De buitenwereld vindt Gert Jan een warm mens. Zo heeft hij een tijdlang een jeugdspeler in huis gehad om hem te begeleiden in keuzes maken omtrent voetbal en studie. In zijn trainerstijd bij Adelaide United was de reistijd helemaal absurd, soms 1000den kilometers voor een wedstrijd en vaak met het vliegtuig. De derby, zoals wij die kennen was in Australië een reisje van 850km. Aangenaam in die tijd was wel oud en nieuw vieren met een fles champagne ’s nachts in 35 graden.

Een mening heeft hij over vrouwenvoetbal, uitgebreid in de media geweest, maar hij vindt ook dat spelers teveel mediatraining krijgen. Het wordt allemaal voorgekauwd. Ook het paal en perk stellen aan voetbalclubs over niet alleen het gedrag van supporters, maar vooral ook aan spelers. Hij doelt daarbij o.a. op de laatste bekerfinale tussen PSV en Ajax. Dat was geen vertoning.

Zou hij nog weer hoofdtrainer willen zijn? Nee, na 40 jaar topvoetbal voelt hij daar niet zoveel meer voor, zeker niet in Nederland of Duitsland. Hij heeft genoeg omhanden met o.a. het verbouwen van huizen, natuurlijk vrouw en dochter en soms doet hij avonden als bij RCH, maar ook gastcolleges en uiteraard zien we hem regelmatig als analist bij wedstrijden bij ESPN.

Als Voetballer (hij was verdediger, maar werd ook ingezet als spits
Als voetballer was hij verdediger. Hij speelde in zijn jeugd voor amateurclubs Zuid Eschmarke, ATC ’65 en Achilles ’12. Hierna speelde hij van 1984 tot 1994 voor sc Heerenveen. Alleen in het seizoen 1986/87 speelde hij voor een andere club, omdat hij verhuurd werd aan SC Heracles ’74.

Als trainer
Vanaf 1994 Heracles Almelo, sc Heerenveen, Feyenoord, AZ, 1.FC Nürnberg, VfL Bochum, FC Twente, Adelaide United en Almere City.

Beker 1985-1986

12/10/1985

23/11/1985

09/02/1985

19/03/1986

RCH

SC Heerenveen

RCH

RCH

Willem II

RCH

SC Heerenveen

Ajax

3-2

1-1

2-1

1-3

Foto’s Harry Opheikens

Delen met anderen?

Algemeen clubnieuws, Verslagen
Lees ook

Meer vergelijkbare berichten