De productie en redacties hebben er een week voor. Vanaf elke dinsdag (na ene vrije maandag) wordt er nagedacht over een locatie. Eenmaal gekozen gaat er gezocht worden items rondom de locatie. Vanwege het overlijden van Johan Neeskens was de locatie snel bedacht: het clubhuis van RCH. De ontvangst was snel geregeld, nu de items nog en dan moeten daar ook nog eens de mensen voor een gesprek uitgenodigd worden en de vrijdag moet het programma staan.

Ging het vooral over voetbal en Johan Neeskens? Nee. Frank  Evenblij en Erik Dijkstra kregen diverse mensen aan tafel. Twee oud ‘Blauw Helmen’, waaronder Heemstedenaar Dirk Teeuwen en Chris Laarhoven mochten hun verhaal kwijt toen ze als 19 jarige ‘jochies’ in 1982 naar Libanon gingen, een zwaar item nu ze alles herbeleven in de huidige tijd. Dirk (toen infanterist) volgt het de hele dag, Chris (toen ambulance chauffeur), gehuwd met een Libanese en met familie in Libanon, volgt het ook op de voet. Beide mannen vinden het goed de verschrikkingen van toen te vertellen, ook aan de jeugd. Er was toen niet zo’n media, zoals het nu is.

Ronald Weijers haalde herinneringen op als oud teamgenoot van Johan Neeskens. Samen vanaf de jeugd naar het eerste van RCH (eerste divisie). Johan zat al als 16 jarige in  RCH 1. Was hij toen al zo hard. Dat is eigenlijk later gekomen, maar Johan heeft wel een keer een hele wedstrijd uitgespeeld met een gebroken neus, aldus Ronald. Het was tijdens een uitwedstrijd tegen Fortuna, waar toen nog met de trein naartoe gereisd moest worden. Met de trein weer terug en toen maar een keer naar de eerste hulp. Tegenwoordig krijgen ze flinke maskers op.
De vriendschap tussen Ronald en Johan verwaterde, maar bij het 90 jarige bestaan van RCH werd het contact hersteld. Er is een foto van vier basisspelers van RCH, daar is er nu nog 1 van over, Ronald.

Het is 1992, het oerjaar van de gabber in Nederland. Op een melige avond weten twee jongens uit Heemstede (Vincent Hendriks) en Uithoorn (Otto van den Toorn) een klassieker te maken die alles  wat in die tijd belangrijk was: ‘Alles naar de Kloten’.

Tussen de interviews door was er een muziek van Sam Saxton en werd er een fraaie ‘Ode aan Heemstede’ voorgedragen  door Anouk Kragtwijk.

Het was een historisch moment voor de vrouwenrechten: 40 jaar geleden, op 1 november 1984, trad de Wet Afbreking Zwangerschap in werking. Femke van Straten schuift aan. Zij is directeur van abortuskliniek Bloemenhove. Voor de ingang aan de Heemsteedse Herenweg wordt vaak gedemonstreerd tegen abortus. Wat doet dat met vrouwen die voor een ingreep naar de kliniek komen? Abortus is in Nederland goed georganiseerd. Het is 50-50 met buitenlandse- en Nederlandse vrouwen. Bescherming levensbeheer en demonstratierecht botsen met elkaar. Er lopen nu ook diverse rechtszaken tussen anti-abortus en gemeenten.

Aansluitend hierop kwam de naam van Anneke Goudsmit voorbij, de Heemsteedse was een voorvechtster voor de abortuskliniek en Els Knaapen van bnnvara pleitte voor een straatnaam in de nieuw te bouwen wijk bij Huis te Manpad.

In de literatuurrubriek deze avond praten Erik en Frank met Merijn de Boer over zijn roman ‘De saamhorigheidsgroep’. De linkse idealisten die hij daarin beschrijft, baseerde hij op een clubje waar zijn ouders ooit deel van uitmaakten.

Carlijn Schoutens schoof aan bij Frank Erik. Ze is een Nederlands-Amerikaanse oud-langebaanschaatsster. Schoutens schaatste tot en met seizoen 2013/2014 namens Nederland, vanuit. Ze is geboren in de Verenigde Staten, maar emigreerde op haar zevende naar Heemstede.  Ze leerde schaatsen op de Kunstijsbaan Kennemerland. Bij de NK’s voor junioren kwam ze meerdere malen op het podium. Na terugkeer in de Verenigde Staten haalde ze haar beste prestaties. In 2018 won ze brons in de ploegenachtervolging.

Burgemeester Falgun Binnendijk neemt plaats in ‘De Verhoorwagen’. Zijn dochter voetbalt en moet nog een keuze maken waar te gaan voetballen. Daarnaast werd gevraagd naar een manier van memorie voor Johan Neeskens, een beeld of straatnaam? Binnen de gemeente wordt er serieus over nagedacht.

En zo eindigde deze radioavond in ons clubhuis. Er was veel publiek en er werd vaak genoeg gemeld dat de uitzending plaatsvond vanuit het monumentale Clubhuis van RCH in Heemstede. RCH kon terug kijken op een erg leuke avond.

Luister naar ‘Dijkstra & Evenblij ter plekke: Dijkstra & Evenblij ter plekke in Heemstede:
https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/dijkstra-en-evenblij-ter-plekke/9bd0c5b8-5063-4bba-9ab7-5e50477866de/2024-10-20-dijkstra-evenblij-ter-plekke

Harry (ook de foto’s)

Delen met anderen?

Algemeen clubnieuws
Lees ook

Meer vergelijkbare berichten